meniu


Buna si bine v-am regasit la un nou podcast ,,Oameni de Succes, Afaceri de Succes’’, alaturi de colegul meu, Edi. Astazi vom afla secretul unei afaceri de succes de la Mihai. 

Mihai, tu lucrezi de peste 10 ani ca si antreprenor. Te-ai imbogatit?

 

- Sunt printre cei mai bogati oameni din lume, crede-ma! Si am noroc pentru ca bogatia nu se masoara in bani sau in chestiuni materiale, altfel eram sarac lipit pamantului, ca sa iti raspund asa. 

Bogatia se masoara in relatii de valoare. Eu am relatii de valoare cu prietenii mei, cu familia, cu clientii mei, cu partenerii, cu colegii, ceea ce ma face sa spun si sa afirm cu tarie ca, da, sunt bogat!

 

- Dar, bani ai?

 

- Am si bani, din ce in ce, pe zi ce trece, mai multi!

 

- Adevarul este, daca imi permiti Ema, sa intervin putin, se spune ca sufletul comertului este recomandarea si fara prieteni de incredere, fara parteneri buni, clienti buni, clienti care te apreciaza si cu care intri intr-o relatie foarte buna si apropiata, nu prea poti sa obtii recomandare. Omul acela isi doreste sa iti fie si tie bine, ca fiindu-ti tie bine, incepe sa-i fie si lui bine.


Daca ne gandim asa, la cei 10 ani de experienta, de business, cam la ce nivel, Mihai, se ridica acesti prieteni, ma refer strict la cei din zona business-ului. 

 

Apropo de ceea ce spuneai tu, pot si eu sa adaug faptul ca, intr-adevar, secretul unei afaceri este sa treci peste perioadele acelea grele, din primii unu, doi, trei ani, depinde, cand nu sunt clienti, cand nu sunt lichiditati, dupa aceea, intr-adevar, clientii parca incep sa vina de la sine, din recomandari, bineinteles odata cu ei si partea financiara care te face pe tine sa ajungi la un confort, la final de luna cand trebuie sa platesti impozitele si alte cheltuieli.

 

Reprezinta o masura a succesului, pana la urma, si a calitatii, banii pe care-i incasezi. 

 

- Asa este! La urma, urmei, reprezinta ceva ce poate fi cuantificat!

 

- As vrea sa ma intorc putin si sa te intreb de unde a inceput businessul tau.

 

- Businessul meu a inceput de la pasiune. Consider ca, orice business trebuie sa plece de la pasiune, asta e, de la ceea ce-ti doresti, de la ceea ce stii sa faci si esti bun in ceea ce faci, la fel a pornit si la mine. A pornit cu partea de promovare, initial promovam clienti pe internet, deci, practic, asta este ceea ce facem noi si acum, facem cunoscuti clientii, si intermediem relationarea dintre ei si clientii lor, prin promovarea afacerilor lor. Apoi, am inceput incetul cu incetul sa dezvoltam si site-uri pentru ei, pentru ca ok, promovezi cat promovezi, dar ce promovezi?! Un site din ce in ce mai bun! Urmand ca, apoi, sa mergem spre partea de dezvoltare aplicatii, iar de 5-6 ani incoace, cam acesta este focusul nostru, si mindcore-ul nostru, dezvoltarea de aplicatiila comanda, web based, Android, Ios, cu specificatii din ce in ce mai clare, din partea clientilor nostri, pentru ca ne implicam foarte mult in partea de proiectare si consultanta pentru ei. 

 

- Ema, daca iti aduci aminte atunci cand ne-am interesat despre compania lui Mihai, despre cum a evoluat el, si vorbim aici despre compania Creative Ones, Mihai, te rugam sa ne confirmi daca este adevarat ca esti unul dintre cei mai tineri directori din industria bancara, nu o sa spunem acum si de la ce banca, nu asta este important, dar din cate stim, ai fost pus director al unei unitati bancare la 24 de ani. 

 

- Da!

 

- Ceea ce, sa lucrezi cu milioanele de euro ale clientilor, si depozite si credite si instrumente financiare complexe si sa primesti aceasta responsabilitate la 24 de ani, reprezinta ceva cu adevarat valoros! 

 

- La momentul respectiv, intr-adevar, era ceva wow, ceva valoros intr-adevar, responsabilitatile erau foarte mari la acea vreme, acum …

 

- Si sistemul bancar era mai inchis atunci

 

- Exact

 

Nu era asa de deschis, mai ales catre tineri, ca in ziua de azi!

 

- Da, acum intr-adevar, directorii de sucursala sau coordonatorii, sau ce titulaturi au, au responsabilitati mai mult spre partea de vanzare, pe cand atunci, mai erau si altele, complexe, de aprobare, credite, de, intr-adevar, cum spuneai si tu, depozite si asa mai departe, deci cam…

 

- Depozite, instrumente financiare complexe, aveai juristi in subordine uneori, aveai contabili, aveai..., era foarte complex. Unde voiam sa ajung mai mult, faptul ca, din cate stiu, in perioada aceea, tu ai intervenit cu o inovatie extraordinara in domeniul financiar bancar, ai creat o aplicatie atunci, bine, folosind programe care se foloseau acum 15-20 ani, o aplicatie prin care determinarea dobanzii la un credit pentru client, nu se mai calcula in 20, 30 min cum faceau consilierii bancari atunci, se calcula in 30 de secunde. 

 

- Da, intr-adevar a fost o inovatie pentru momentul respectiv, anterior, practic asta m-a recomandat pentru a fi avansat, si asa mai departe, sau, ma rog, a fost una dintre chestiunile care m-a recomandat sa fiu avansat. Cand am intrat in banca, pe acea functie de Specialist Valuta, apoi Specialist Lei, cum se numeau la momentul respectiv, si dupa aceea, Administrator de Credite, se faceau calculele cu calculatorul de buzunar. Cat ai credit, cat ai salariu, inmultit cu 30%, cum era atunci, si, nu 30 min, dar erau cateva minute considerabile, chestiune pe care, intr-adevar, am rezolvat-o cu un ,,programel'' in Excel, foarte simplu, introduceai doar salariul omului si iti calcula tot, dintr-o data, cat poti sa faci credit pe un an, cat poti sa faci credit pe 2 ani, cat poti sa faci credit pe 3, pe 4, pe 5, pe 10 si ti le afisa. Apoi, de asemenea, doar introducand salariul, iti afisa si ratele pentru fiecare varianta in parte.  Chestiune daca e sa calculezi de mana, cum calculam noi atunci, da, intr-adevar, daca era sa calculezi toate variantele astea, de la 1 an , 2 ani, 3 ani, poate ajungeai si la 30 de minute, dar numai un calcul iti lua intr-adevar la un minut, doua, si daca te punea sa repeti, si te intreba clientul ,,Dar cat pe 3 ani? Dar cat pe 4 ani, dar cat am rata?’’, deja stateai numai cu calculatorul ala in mana. Si prin acel Excel am rezolvat chestiunea asta, care dupa aceea, programelul respectiv a inceput sa devina indispensabil colegilor, a inceput sa fie preluat si de alte sucursale, si in call center. La un moment dat, cand mai apareau diverse modificari, ,,Dar cand mai adaptezi si tu aplicatia? Cand mai...’'

 

- Foarte interesant! Ce obtin din ce am studiat noi despre tine si compania ta, si pasiunea ta despre domeniul acesta informatic, care reprezinta pana la urma digitalizarea in sine, reprezinta o metoda de optimizare si ca timp, si costuri si din toate punctele de vedere, a tot ceea ce omul face in mediul de business. Practic, vorbim despre tine ca un specialist in optimizare, si mai ales in optimizarea digitala, de peste aproape 20 de ani. Deci, ai vechime mare aici. 

 

- Da, nu stiu exact daca 20 ani, dar oricum sunt multi ani, intr-adevar!

 

- Un corporatist de succes, un anteprenor de succes

 

- Da, imi place mai mult partea cu ,,antreprenor de succes’’, ca sa zic asa, dar oricum si partea de corporatist poate ma defineste!

 

Intotdeauna, trecutul este locul din care am plecat, si nu trebuie sa-l uitam, acolo ai luat anumite decizii, si decizii care te-au adus unde esti acum!

 

- Asa este, de acord! 

 

Povesteste-ne putin despre afacerea ta!

 

- Despre afacerea mea, ce ma pasioneaza cel mai mult, si partea de inovatie pe care am adus-o in cadrul business-ului nostru, care in ultimii cativa ani a explodat, intr-adevar, este partea de consultanta. Partea de consultanta care se vrea a fi etapa initiala a dezvoltarii unui proiect de dezvoltare software. Vorbim de proiectare,aplicatii mobile, proiectare aplicatii web based, in momentul de fata noi nu dezvoltam aplicatii sub nicio forma si nu inaintam pretul decat daca avem partea de proiectare realizata, finalizata, si bine facuta! Astfel, istoricul ne-a demonstrat, da, istoria ne-a facut sa ajungem aici, ca se poate sa se ajunga la esecuri grave, daca nu ai foarte clar, inca de la inceput, proiectul foarte bine realizat! 

 

- Si proiectul se plateste, inteleg, la voi?

 

- Proiectul se plateste, bineinteles, este ca si cum, facem o analogie, este ca si proiectul unei case.  Vrei sa iti construiesti o casa cu 2 dormitoare, o sufragerie si o baie. Ok. ,, Din ce faci? Din caramida, din BCA? Ce acoperis facem? Ce fundatie facem? Vrei si beci? Ce finisaje?’’ si asa mai departe. La o aplicatie lucrurile sunt chiar mai complexe decat atat. Detaliile pot fi inzecit mai multe si mai stufoase fata de proiectul…

 

- Ca sa intelegem ce inseamna partea asta de proiectare, practic tu oferi know-how clientului tau din etapa de proiectare, tu il inveti deja cum sa gandeasca si cum sa eficientizeze, si cum sa aiba ceva bine gandit, bine proiectat, bine implementat, in aplicatia lui, sau in ceea ce urmareste el sa obtina acolo ca beneficii 

 

- Da, va arat pe ecran, aici, cam asa arata dosarul unui proiect de aplicatie, practic, fiecare ecran este in acest dosar, are cate o pagina fiecare ecran plus descrierea aferenta, iar aici fiecare butonas este descris. Cand apesi aici, ce face, unde duce, ce se calculeaza in spate, ce deschide, care este structura de roluri, de.. tot, tot, tot... este descrisa din partea de proiectare. Programatorul, cand se ajunge la partea de implementare, din punct de vedere de programare, el nu trebuie sa mai gandeasca, el trebuie sa faca cum scrie in proiect. Scrie in proiect ca daca apasa butonul asta se deschide pop-up-ul asta si afiseaza textul asta, el asa face, fara sa gandeasca, si asa timpii de executie sunt minimi, costurile sunt minime si satisfactia clientului este la nivel maxim. Fara aceasta etapa, am avut, apropo, neajunsuri in cadrul business-urilor pe care le-am desfasurat de-a lungul timpului. Am avut situatii nefericite, in care, pe parcursul dezvoltarilor s-au schimbat cerintele, sau au fost intelese gresit de catre colegii nostri, sau diverse alte chestiuni care s-au dovedit, intr-adevar, a fi mai oportun de a fi dezvoltate, dar care au influentat timpul de executie, au influentat costurile, au dus in unele situatii chiar si la conflicte nedorite, insa inovatia, ca sa zic asa, asupra acestei metode de dezvoltare pe care o avem in momentul de fata pentru aplicatii, a facut ca lucrurile sa functioneze foarte bine in ultimul timp pentru noi, in primul rand, dar mai ales, pentru clientii nostri cu care lucram la un nivel din ce in ce mai bun si mai satisfacator.


 


- Simti ca a evoluat expertiza ta, foarte mult, vorbim de 10 ani de anteprenoriat, daca ar fi sa pui de la o treapta la o suta, unde te aflai acum 10 ani, pe ce treapta, stiai deja niste lucruri atunci cand ai inceput, si unde te situezi acum. Da, suntem curiosi mai mult sa stim cat de mult simti ca ai evoluat. 

 

- Bineinteles, e pasiunea mea, traiesc in business-ul asta, e ca si cum, nu stiu, mai bine de jumatate din timpul pe care il am, il petrec aici, bineinteles ca asta duce in mod automat la o evolutie indiferent de stadiul tau, hmm, dar apoi, avand in vedere, pe langa pasiune ma ocup cu interes si de toate aspectele business-ului, de la chestiuni contabile, pana la altele juridice, avem si chestiuni de genul acesta, dar in special de relatia cu clientul si cu colegii.

- Pe o scara de la 1 la 10, de la 1 la 100?


-De la 1 la 100, 10 in primul an, 100 acum.


- WOW, vorbesti serios?


- In ideea in care, in anii urmatori, consider ca ar putea sa fie si 110, 120

 

- Ai zis ca “traieste in business-ul asta”, foarte frumoasa exprimarea!

 

- Da, pentru ca si mie la randul meu, mi-ar placea sa lucrez cu furnizori care traiesc in business-ul asta si au cel putin macar aceeasi pasiune pe care o am eu pentru serviciile pe care le ofera ei clientilor lor si partenerilor, ca sa zic asa! 

 

- Care sunt valorile pe care afacerea ta le are?

 

- Afacerea noastra are multe valori! Dar o sa vorbesc doar despre una singura care consider ca este cea mai importanta. Este vorba de incredere, de onestitate, incredere cu onestitate, ca sa zic asa, si loialitate. As cumula aceste 3 cuvinte, aceste 3 caracteristici, intr-unul singur, dar exprimandu-le cumva pe toate trei. Deci, increderea! 

 

- Increderea!

 

- Asta este valoarea. Vreau sa transmit incredere clientilor mei, si lucrul asta ei il simt si il apreciaza, si imi place sa lucrez cu clientii care au incredere in mine, care ma simt prietenul lor, si de asemenea, imi place sa lucrez cu clientii in care am si eu incredere, la randul meu. Deci, increderea este valoarea.

 

- Este o legenda care spune, si acum te rugam sa fii un mic mil booster, o legenda care spune ca, cu cat te apropii mai mult de client, cu atat el va specula mai mult. Cum este in domeniul tau? Pentru ca ne vorbesti mult de prietenie, de incredere si de apropierea de client. Odata ce te-ai imprietenit cu clientul, nu incepe putin sa speculeze relatia asta? 

 

- Asa este, asa este si am avut situatii in care mi s-a demonstrat lucrul asta, intr-adevar, insa, tot apreciez increderea, apreciez relationarea si as pune accent pe treaba asta, asumandu-mi riscul, ca intr-adevar, la un moment dat, respectivul, respectivii sa ma ,,incalece’’, sa considere ca, nu stiu, sa aiba pretentii nejustificate, si asa mai departe. 

 

- Deci, nu te lasi ,,incalecat’’?

 

- Nu ma las ,,incalecat’’, dar cateodata, vrei, nu vrei, tot esti ,,incalecat’’.

 

- Am inteles! Pai, Mihai, o sa ne intoarcem, pentru ca noi ne-am propus sa scoatem de la tine toate secretele succesului, nu de alta, dar vrem sa invatam de la tine lucrul asta, si revin la o intrebare peste care ai trecut foarte subtil si elegant, si chiar ne-ai facut sa uitam ca voiam sa obtinem acest raspuns. Ne intoarcem, din nou, ca sa ai succes, cam de cati prieteni clienti ai nevoie sau clienti prieteni, zi-mi un numar, cam la cat te situezi acum, 10, 20, 50, 3, 1,2?

 

- Da, bine, si succesul, trebuie sa gasim o definitie a succesului ca, na, poate fi o chestie relativa, intr-adevar, bineinteles, o afacere cu cat se dezvolta mai mult, nu poti de unul singur sa acorzi atentia necesara fiecarui client in parte, tu, ci poti sa faci lucrul asta prin colegi, prin Managerii de client, si imi pun amprenta si aici, imi doresc sa am colegi din ce in ce mai antrenati in aceasta zona, care sa aiba aceleasi valori ca si mine, si care sa transmita cumva clientilor, asa cum spuneam, incredere, si cam aici as vedea eu cheia succesului. 

 

- Ema, esti de acord cu mine ca Mihai ar fi si un foarte bun politician? E a doua oara cand noi ii punem o intrebare si nu…

 

O evita foarte frumos…

 

Evita raspunsul, dar foarte elegant

 

Care? Ca si numar? Numar concret? 

 

Spune, 50, 80, 90, da-ne putin o reteta a succesului. E ca la prajituri. Cata faina pui? 

 

- Da, nu stiu, 3,14

 

- 3,14, nu? Da, foarte tare! Trece de 100 numarul asta de clienti apropiati sau ?

 

- A, nu, nu, nu. Clienti apropiati cu care pot sa tin eu legatura sunt pe undeva la ordinul zece, cincispreceze. Da, cu care tin eu legatura direct. Altfel, sunt bineinteles mai multi alti clienti cu care..

 

- Si tin legatura colegii tai.

 

- Da, si beneficiez de sprijinul colegilor mei, care, bineinteles ei tin legatura cu clientul si care se descurca foarte bine! Sunt destul de multumit!

 

- Da, e un lucru important pe care il invatam de la tine, si ne da incredere ca aproape oricine isi doreste cu adevarat sa creeze plus-valoare in societatea romaneasca, poate sa o faca. Daca vorbim de 10-15 clienti, e un lucru care cred ca ne incurajeaza sa incepem si noi o afacere, Ema? 10-15 clienti. In cam cati ani crezi ca am reusi sa avem 10-15 clienti buni si apropiati?

 

- In mai putin de un an, Edi!

 

- Poate vreo cinci! In regula, da, Mihai, ce sa zic, ne-ai usurat putin misiunea asta de anteprenoriat. Vorbesc serios, 10-15 clienti suna foarte bine. Noi dezvoltam acest business de Podcasturi si exact asta era un obiectiv de-al nostru, sa ajungem la 20 de clienti in 6 luni. Dar cati din acei 20 vor fi adevarat prietenii nostri, ramane de vazut. 

 

- Edi, iarasi o chestie relativa, ca poti sa faci o afacere de succes, sau nu stiu, afacere care sa te propulseze spre o alta zona care sa te faca sa cresti din ce in ce mai mult si cu 2, 3, 4 clienti. Adica, personal mi-ar placea ca numarul sa fie cat mai mic, daca poti sa faci o….

 

- Si cu cifra de afaceri cat mai mare

 

- Da, daca poti sa faci o… Da, daca poti sa lucrezi cu 2, 3 clienti care sa iti genereze o cifra de afaceri cat 15, cat 30, e cu atat mai bine. 

 

- Dar tu care ai lucrat in domeniul bancar, stii ca la 2, 3, 4 clienti,  asta se numeste ,,Expunere fata de risc’’. Adica daca 1 din 2 pleaca, deja ai pierdut poate 50, 60, 70% din business, ca idee. Dar, inteleg foarte bine ce ai zis. 

 

- Revenind la provocari, acum, provocarea pe care o am si ceea ce imi doresc foarte mult, sa gasesc solutii in zona asta, este sa gasesc colegi care sa faca ceea ce fac si eu. Sa le arat cum fac eu treaba asta, sa fie Manageri de Clienti de succes pentru clientii afacerii noastre, astfel incat sa putem sa ne extindem, cumva intr-un mod sanatos. Cum spuneam, cu personal de calitate, care sa fie capabil si sa invete cum sa gestioneze relatia cu clientul, pentru ca, asa cum simt eu, in momentul de fata, cheia este in a gestiona o relatie de calitate cu clientii.


Asa le castigi increderea, vin alaturi de tine, stau alaturi de tine, li se explica ceea ce trebuie si inteleg si ei, eventual atunci cand sunt timpii de dezvoltare crescuti, si asa mai departe. Aceasta este etapa in care ma aflu acum, cum spuneam, de a gasi colegi care sa dezvolte alaturi de noi business-ul asta, din prisma Managerului de Proiect, Managerului de Client.


Alte provocari pe care le-am avut pana acum, ma rog, a fost initial, in primii ani, etapa de supravietuire. Atunci ma bucuram ca supravietuiesc luna asta, ca totul se plateste, s-au platit impozitele, s-au platit salariile, si asa mai departe, si mai ajunge ceva si pentru mine. Daca nu, vad eu ce fac luna urmatoare.


Nu m-am imprumutat niciodata, sa zic ca asta a fost plusul din acea perioada. In urmatoarea etapa sa zic ca am invatat ca prima data sa ma platesc pe mine. Intr-adevar, cum spun marile carti, si, ma rog, chestia asta a venit si prin prisma faptului ca a inceput sa devina o perioada mai relaxanta, firma incepuse sa mearga, incasarile sa..., adica sa ai de unde sa te platesti mai intai pe tine, ca altfel…vorbesc de o perioada anterioara nu de acum, da? Vrei sa te platesti mai intai pe tine, dar trebuie sa ai cu ce, pentru ca daca vine ziua de salariu si tu nu ai cu ce sa platesti salariile, impozitele si restul cheltuielilor, tot pe ultimul loc esti. 


De-a lungul timpului, am dezvoltat unele aplicatii pe care le-am folosit cu succes in cadrul firmei. Cea mai renumita aplicatie a noastra este cea de Managementul Activitatii SalariatilorAm dezvoltat-o de prin 2014 si, pentru noi, in momentul de fata, este foarte simplu sa vedem in timp real ce lucreaza fiecare coleg, cand a intrat sa lucreze, la ce anume s-a apucat sa lucreze, pe ce proiect, pe ce task, chestiune care, la momentul respectiv a dus la cresterea afacerii noastre. Cum spuneam, folosim aplicatia asta din 2014. Pentru noi cand a venit pandemia n-a insemnat mare schimbare. Am lucrat la fel cum am lucrat si pana atunci, la fel lucram si dupa aceea.

 

A fost ceva normal

 

Acum, da, a fost ceva normal pentru noi. Foarte multi colegi lucrau de acasa inainte de pandemie la noi. Acum, majoritatea lucreaza de acasa. La birou vin doar vreo 2,3 colegi, chestiune care a inceput sa fie apreciata, aplicatie care a inceput sa fie apreciata si de catre clienti de-ai nostri, care au inceput sa o foloseasca si ei pentru proprii lor salariati, pentru a-si gestiona propria activitate a salariatilor lor.


Practic, o zi de lucru de-a mea incepe prin a-mi deschide CRM-ul, a intra in Dashboard si a selecta ziua de ieri si, astfel, eu vad ce a lucrat ieri fiecare coleg. Si incep si ma uit, dau click, uite Bogdan a lucrat la proiectul acesta, acesta si acesta. Ce task a lucrat? Si mi se extinde si vad fiecare task pe care l-a avut pentru proiectul respectiv, timpii aferenti, si asa imi dau seama ce s-a intamplat ieri, fara sa stau sa dau telefoane la fiecare. ,,Dar tu ce faci acum, la ce lucrezi, dar cand ai venit, dar cat timp ai stat pe asta? Ok, alaltaieri ce ai facut? Acum o ora ce ai facut?” Nu, pur si simplu imi deschid aplicatia. Vad in timp real la ce lucreaza fiecare, de asemenea, pot sa vad si istoricul, la ce au lucrat colegii mei. 

 

- Aplicatia asta poate fi pacalita? Adica, un coleg isi deschide un soft in care lucreaza, il lasa deschis, aplicatia contorizeaza timpul de lucru, dar de fapt, el nu lucreaza, s-a dus sa isi faca oua ochiuri si cartofi praijiti. 


- Acelasi lucru ar fi si daca el ar fi la birou. Da, ar fi la birou, stii ca lucreaza la ceva, n-ai un soft, sau ai softul si il folosesti la birou, si vezi ca lucreaza, sau iti zice ca lucreaza la x, proiectul x, dar el sta pe Youtube. Sau ok, are blocat Youtube-ul, sta pe altceva. Tot increderea sta la baza functionarii chestiunilor intre oameni. La fel si aici. Da, poate sa se duca sa isi faca oua ochiuri si sa zica in aplicatie ca el face avioane, si sa raporteze avioane. Eu, a doua zi, la sedinta zilnica, la sedinta saptamanala, ma uit la avioanele alea, si vad ca nu sunt avioane, ca sunt elicoptere, sau ca sunt oua ochiuri, si atunci, de-a lungul timpului, oamenii de genul asta s-au filtrat. Sunt, se intampla peste tot, dar, sincer sa fiu, mai ales in ultimii ani, nu prea am sesizat chestiuni de genul asta. 


- Pai, Mihai, din ce ne spui tu, aplicatia e creata de voi. Asta, din ceea ce ne spui e Wow, din ceea ce faceti. Adica, tu practic poti sa faci un management al proiectelor genial, cu resurse mici, cu eficienta fenomenala, si cu o calitate a lucrarilor, de asemenea extraordinara. 


- Da, este. Plus ca, totul e cuantificat, totul este. Aplicatia asta este si aplicatie de pontaj. Iti calculeaza cat ar, la ce timp de lucru ar fi trebuit sa fie in anumita perioada a lunii, cat a lucrat luna trecuta, pe ce proiecte, bineinteles, plus ca poti sa raportezi foarte usor catre clienti. Pot sa le dau acces in timp real clientilor sa intre si sa vada ce se lucreaza pentru proiectele lor. 


Si in ce stadiu e proiectul si asa mai departe.


Si in ce stadiu, adica cum vad eu ca si manager. Cum v-am aratat mai devreme, de vad in timp real ce lucreaza fiecare, la fel poate vedea si clientul, tot in timp real pe propriile sale proiecte, cine lucreza, ce lucreza, si asa mai departe. Putem astfel sa avem clienti de oriunde din lume. Ei vad o raportare in timp real, dar si la nivel de istoric foarte clara. 


- Daca eu am o firma de Call Center si as vrea sa folosesc aceasta aplicatie, pot, ma ajuta?


- Da, bineinteles, te ajuta.


- O share-uiti la clientii vostri, o folosesc? 


Avem clienti care o folosesc, o folosesc cu succes, si ma bucura lucrul asta, este ... Apropo de pasiuni, apropo de satisfactii profesionale, pot spune ca aceasta aplicatie imi genereaza atat satisfactie profesionala cu puterea de a continua, de a merge mai departe, de a sti ca se poate, si imi place ca traiesc astfel de sentimente.


- Atunci, iti propun intr-un viitor interviu de-al nostru sa ne facem chiar un fel de tutorial despre beneficiile si modalitatea in care aceasta aplicatie poate fi folosita!


- Cu mare drag! Un tutorial la aplicatia asta avem deja facut, cu vreo 200 si ceva de pagini. Chiar saptamana trecuta l-am publicat, dupa ce l-am verificat, l-am analizat, am pus si filmulete acolo, si poate fi accesat de catre orice client. Chiar vrem sa promovam aplicatia pentru ca este ceva al momentului si este ceva al viitorului.


- Da, da, sa stii ca in momentul de fata sistemele astea tip CRM sunt foarte cautate, atat de marile corporatii, cat si de firmele mai mici. Sunt niste sisteme foarte, foarte eficiente de control, in primul rand. 


- Da, asa este. Sunt multe pe piata, ce-i drept. Multe firme au nevoie de propriul lor CRM personalizat. Noi facem si asta. Dezvoltam aplicatii de tip CRM la comanda. Acesta este al nostru, cum spuneam, am investit foarte mult timp in el, si mi-ar placea sa fie folosit din ce in ce mai mult de catre companii. De asemenea, avem integrat in el si Creative Meetings. Creative Meetings este aplicatia noastra de videoconferinte. Practic, noi avem exact ce are Zoom. Zoom-ul este o afacere de 30 miliarde de euro. Noi avem exact ce are Zoom, dar pe piata din Romania si o avem integrata in Creative CRM. Avem aici meniul, daca se vede, Creative Meetings, si-i avem pe colegi, dar momentan este doar Gabi prezent cu aplicatia pornita. Am dat click si se deschide pagina si il putem vedea pe Gabi. El trebuie sa ne dea accept si sa vorbim cu el in cadrul CRM-ului, exact ca si cum am vorbi pe Zoom, cum am vorbi pe Hangouts, si alte aplicatii de videoconferinta. Avem si noi ceva integrat, dezvoltat In House de catre noi. Ceva ce este oferit gratuit prin aceasta aplicatie de CRM. 


- Ai idee cate companii au nevoie de asa ceva?


- Toate, este ?!


- Foarte multe, foarte multe! 


- Ceea ce am eu nevoie, am nevoie de promovarea acestor aplicatii. Mi-ar placea enorm ca din ce in ce mai multe companii sa auda de ea, sa o foloseasca. Suntem dispusi sa oferim consultanta, sa fim aproape, sa oferim suport pentru folosirea acesteia pentru ca, intr-adevar, orice firma din lume ar avea nevoie de aceasta aplicatie. Majoritatea firmelor, ca sa zic asa. Ok, daca esti gogoserie, Xerox, nu ai nevoie, dar cum e acum, de asemenea, separat de aceasta aplicatie noi am dezvoltat Creative Meetings care poate fi folosita gratuit. Ideea mi-a venit anul trecut. Eu chiar am avut o prezentare pe care mi-am promovat-o pe Facebook, la momentul acela, in care voiam sa ofer consultanta gratuita profesorilor sa foloseasca sisteme dintre acestea de videoconferinta pentru elevi de liceu si asa mai departe.


- Wow! 


- Si am filmarea. Chiar mi-ar placea sa o punem in prezentare sa o vedeti, cand vorbeam eu atunci si ce ne facem daca dureaza mai mult de 2 saptamani treaba asta? Asa ziceam atunci. Ca daca 2 saptamani dureaza, ce ne facem? Stau copiii acasa, fara activitati scolare, si cumva…


- Deci, cand a inceput pandemia, tu cumva ai anticipat si ai raspuns unei nevoi de care inca nu stiai 


- Atunci am inceput sa ma gandesc la ideea asta, spunand chiar asa: “Daca dureaza mai mult de 2 saptamani?”, fara sa ma gandesc la momentul respectiv. Ok, am anticipat eu ce am anticipat, dar nu m-am gandit ca o sa dureze 3 luni, 4 luni, un an, iata! A fost nevoie la momentul ala. Si am dezvoltat aceasta aplicatie pe care am dat-o gratuit sa fie folosita. Intre timp au aparut alte zeci. Ce-i drept, peste alte 3, 4 luni, dar de aici, daca tot am dezvoltat-o am inceput sa o oferim, intr-adevar, la scoli si la cine a vrut, le-am povestit, si sa o integram, iata, in Creative CRM, cumva sa incercam sa o monetizam. Am mai dezvoltat si alte aplicatii care folosesc partea de video. Am facut un soft cu niste clienti din Germania, pentru meditatie online, si, acolo lucrurile sunt foarte stricte. Adica, daca ti-a intrat un profesor, si cu un elev, trebuie sa fie foarte clar, ca respectivul profesor este intrat cu respectivul elev. Au diverse chestiuni care, de asemenea, sunt si pe la noi, cu protectia minorului, dar acolo sunt foarte stricte lucrurile. Si am dezvoltat-o. Acum este folosita utilizand tehnologia pe care o folosim noi la Creative CRM acum si pe care… - Felicitari! Adica, sa creezi ceva atat de specific si atat de riguros, si, doi la mana, sa intri pe piata din Germania mi se pare extraordinar! 


- Da!


- E clar ca, nu numai ca oferiti servicii de calitate superioara, sunteti chiar creativi, asa cum denumirea companiei voastre spune. 


- Da, suntem! - Ce avantaje strategice te diferentiaza pe tine fata de concurenta pe care o ai, pentru ca banuiesc ca exista concurenta in acest domeniu?!


- Da, exista concurenta! Sa spunem ca suntem privilegiati un pic, avand in vedere ca pe noi nu prea ne-a afectat criza, ba din contra, se pare ca suntem prea putini fata de cererea care este pe piata in momentul de fata. 


- Serios?!


- Asa se pare, acum nu stiu. Eu simt la mine ca nu fac fata de foarte mult timp, mai ales in ultimul an, si banuiesc ca la fel se intampla si la colegii mei concurenti. Asa ca, ce ne diferentiaza pe noi fata de colegii nostri concurenti, sa spunem ca ar fi grija pe care o acordam clientilor, faptul ca le explicam foarte bine dezvoltarea de aplicatii, ce presupune sa isi faca un site, sau sa si-l promoveze. Este foarte important in domeniul acesta sa ajungi la o firma care sa iti explice, sa iti spuna adevarul, sa nu spuna ceea ce vrei sa auzi, ,,da, te ducem, da, facem noi, da, vino incoace’’, ci sa spuna adevarul!


- Sa fie sincera din prima!- Sa fie sincera. Uite chestiunea asta consider cumva ca ne deosebeste. Nu fata de toti, pentru ca, cu sigurata mai sunt si alte firme care abordeaza piata asa cum alegem sa o facem si noi, dar fata de foarte multi alti concurenti de-ai nostri. Practic, asa cum va aratam si la partea de proiectare, am ales sa lucram doar cu clienti care inteleg ca mai intai sa inceapa sa proiecteze si sa puna pe hartie ceea ce vor. Si ok, nu stiu ei ceea ce vor neaparat, trebuie sa o faca cu un consultant. Sa faca lucrul asta si sa poata sa plateasca treaba aceasta, pentru ca intr-adevar, sa faci ceva de calitate, o proiectare, un proiect de calitate, ai nevoie de cateva zeci de ore, sau poate mai mult daca trebuie sa implici si designer in ecuatie, si asa mai departe, chestiune pe care nu ai cum sa o faci gratis, si nici nu-i bine sa o faci gratis pentru ca trebuie sa te grabesti. - Corect! Si nu iese ceea ce trebuie. Exact cand iti faci proiectul, fac din nou analogia cu proiectul casei, cand te duci sa iti faci proiectul unei case platesti proiectantul, bineinteles. La fel este si aici. Iar aici este de asemenea important, pentru ca fara un astfel de proiect, o data poti sa nu abordezi toate oportunitatile pe care un consultant le vede si le si stie din alte proiecte proiectate sau realizate, si alta data poti sa nu ajungi la rezultatul pe care il doresti efectiv. Aceasta este ceea ce ne diferentiaza. Altfel, intr-adevar suntem privilegiati, avand in vedere faptul ca cererea este mult mai mare decat noi. Nu suntem suficienti si lucrul acesta cumva fata de, uite, cum este acum pandemia, foarte multe firme sunt afectate. Intr-adevar, si noi le suntem alaturi, astfel incat sa-i ajutam sa se promoveze, cu ce se poate, dar, firmele ca si noi, se pare ca inca nu au fost afectate.- Da, dar, din cate am inteles, tu ai spus ca sunt putine. Eu intotdeauna am avut impresia ca sunt foarte multi oameni care fac ceea ce faceti si voi.


- Sunt foarte multi, bineinteles ca sunt foarte multi. Ceea ce am spus este ca, se pare ca, cererea este mult mai mare. - Este mult prea mare, da! - Practic, orice firma are nevoie sa fie digitalizata in momentul de fata, are nevoie sa fie online. Orice firma de pe pamantul acesta! 


- Da! Clar!- Si atunci, ce sa faci decat sa investesti in tineri programatori, tineri care sa asimileze domeniul online si sa dezvolte afaceri in zona aceasta? - Da, pentru ca in zona aceea ne ducem cu adevarat. 


- Da!- Sa revenim putin la aceasta aplicatie extraordinara despre care ne-ai povestit si pe care ne-ai prezentat-o, asa in cateva linii generale. Gandindu-ma ca eficientizeaza foarte mult procesele unei companii si mai ales monitorizare, control, cost control, calitatea muncii, si o gramada de alte procese importante legate de echipa, am o curiozitate. Dar o sa te rog sa ne raspunzi asa, cat se poate de repede, de scurt. Presupun ca, la cati bani ar economisi si la un pret foarte bun, se duce undeva la un 500, 600 euro pe luna ca sa folosesc aceasta aplicatie. Pentru ca eu ma gandesc ca o firma mica ar salva lejer 1000/2000 euro pe luna. O firma mare ar putea salva peste 10, 20 de mii de euro. 
- Da, intr-adevar, ceea ce se economiseste cu o astfel de aplicatie este cu mult peste fata de pretul care s-ar plati lunar pentru aceasta. - Cat costa? Vreo 500-600 euro? Cat e? 


 

- Depinde foarte mult de numarul de useri, de utilizatorii acestei aplicatii. - a, licenta de baza, aici ma gandeam sa ajung. - Ce mai are aplicatia, acest Creative Meetings, de care vorbeam, sistemul de videoconferinte, este foarte important sa precizez ca el se diferentiaza foarte mult de celelalte consacrate. Se diferentiaza  prin faptul ca videoconferinta se  realizeaza de pe server-ul tau. - E securizata. - E securizata. Acest video .site-ultau.ro, de la care se poate livra propriul tau sistem de conferinta este doar al tau. Poti sa ti-l inchizi, sa dai acces doar celor din firma ta, doar dupa IP-ul lor, si la revedere!

Noi daca vrem sa intram acum folosind o aplicatie consacrata, ok, aceea este pe un server undeva in lume, sau pe mai multe servere undeva in lume. Avem noi o conexiune pe care discutam, dar acea conexiune este publica cumva. Ok, este si aceea securizata la nivel de parola, de token si asa mai departe, dar totusi nu este la tine, este in alta parte. Deci, daca vrei sa te inregistrezi, ok, te inregistrezi, dar inregistrarea nu este stocata la tine, este in alta parte, pe cand, prin Creative Meetings, acesta se poate instala direct pe server-ul tau, deci, se va livra de la video.site-ul tau.ro si este o chestiune care, de asemenea, nu se poate compara in aceleasi limite cu cele ale sistemelor consacrate. 

Revenind la Creative CRM, asa cum spuneam Creative Meetings este integrat in Creative CRM, dar poate fi accesat si separat. Adica, daca cineva vrea doar Creative CRM, o firma mare, putem sa facem propriul nostru sistem de videoconferinta, sa vorbim intre noi securizat, n-avem nevoie decat de Creative Meetings, aplicatia de videoconferinte. Putem sa-l instalam separat de Creative CRM. Sunt doua aplicatii distincte: CRM-ul si partea de video. Cat costa? Costurile per user, putem sa plecam de la costuri de 9 euro per user, si, cu cat e firma mai mare, cu atat va avea nevoie de mai multi useri. De asemenea, cu cat e firma mai mare si are mai multi clienti, de asemenea, poate sa aiba nevoie de useri de clienti sa vada in timp real ce lucreaza angajatii si de ce beneficiaza. - Stai putin ca sa ma asigur ca am inteles. Deci, pentu o firma mica, tu imi spui mie ca, nu mai vorbesc de firma medie sau mare, pentru o firma mica, tu imi spui ca daca as avea 2, 3 useri, nu e nevoie de un 300/500 euro pe luna? - Nu! La 2, 3 useri se plateste licenta la aplicatii de 50 euro, plus 9 euro per utilizator. Asta este costul. - Deci, nici macar 100 euro.- Da, pana in 100 euro si beneficiezi de videoconferinta in sistemul tau intern si de celelalte beneficii. Este intr-adevar foarte ieftina, si ieftina in sensul ca este accesibila ca pret. Beneficiile sunt considerabile. Vrem sa promovam aplicatia aceasta, de aceea ne si mentinem la nivelul acesta de pret. Probabil ca in viitor vor fi alte functionalitati pe care le vom dezvola si poate va fi influentat si pretul, dar in momentul de fata, atat pentru clienti din Romania, cat si mai ales pentru clienti din strainatate, acesta este nivelul de pret. Aplicatia este facuta doar in engleza, astfel incat sa targetam o piata cat mai larga, dar bineinteles, la cerere, putem sa o traducem in alte limbi. - Am remarcat acolo un cuvant in aplicatie: ,,Tickets’’. Sa inteleg ca un coleg poate trimite un tichet catre un alt coleg si tu sa urmaresti cu ce viteza s-a raspuns si in cat timp?- Da, in situatia de fata, meniul de Tickets este doar al clientului. Deci, clientul poate sa puna tichete si sa fie preluate de catre colegi, si noi sa urmarim timpii de raspuns si asa mai departe. 

Intre colegi, ei isi pot da task-uri unul altuia, si este exact acelasi sistem care poate fi urmarit la nivel de timp de preluare si finalizare. - Dar liderul echipei si poate vedea? Si aveti implementatat si treaba aceasta cu task-uri?- Da, da.- Foarte tare! - Aceasta sta la baza, treaba cu task-urile. Asa cum povesteam aici, uite, am dat click pe Gabriel, pe Bogdan, dau pe un proiect si aici vad task-ul la care a lucrat pe proiectul respectiv. 

- Si este si ,,actual signare’’, adica daca este asignat task-ul catre un coleg, doi?- Da! Proiectul poti sa il asignezi la mai multi colegi si doar respectivii colegi sa vada, si doar ei intre ei sa isi dea task-uri. Adica este nivelul asta, si bineinteles, poti sa asignezi client la proiect si asa mai departe. - Eu sunt convins ca aplicatia aceasta va avea un succes imens, pentru ca raspunde unor nevoi extrem de importante si de multe ori stringente ale companiilor, indiferent ca vorbim de remote work sau de lucru in echipa in birouri diferite. E genial si nici nu as vrea acum sa intram prea mult pe beneficiile pe care le ofera aplicatia. Sunt convins ca putem descoperi si mai multe elemente, dar, numai din ce ne-ai spus pana acum, e wow. - Da, multumesc! - Felicitari! Aveti multe astfel de aplicatii pentru ca imi dau seama ca business-ul vostru este despre automatizare. Va ofera voua un model de business automatizat care poate duce spre venituri recurente si semi pasive. Si, de asemenea, poate automatiza procesele companiilor care beneficiaza de solutiile voastre informatice, si le usureaza mult munca, le reduce costurile, le creste performanta in munca, si, de ce nu, le genereaza venituri suplimentare tocmai pentru ca ei au timp sa faca lucruri mult mai importante. - Exact! Si acum, dar si in anii anteriori, foarte mult din activitatea pe care o desfasuram pe partea de mentenanta pentru site-uri si aplicatii existente, era in zona de automatizari, de integrari de sisteme de facturare, pentru facturare automata. Intri intr-un magazin online, ai dat comanda, ai bagat tu datele, o singura data, ca si client, si ti se preiau si de catre sistemul de facturare, si de catre cel de curierat, si de catre platforma, si asa mai departe. 

Par chestii simple, intr-adevar, marile site-uri le au de cand s-au inventat ele. Dar in momentul de fata, sau si atunci cand lucram noi, multi veneau, multi clienti, veneau la noi cu cerintele acestea, de integrare a sistemelor de facturare, de integrare si automatizarea  preluarii stocurilor, preluarii produselor, si asa mai departe. 

Da, in zona asta, o buna parte din timp o alocam pentru automatizari.


- Ema, in modulul acesta de succes, ar trebui sa aflam daca, de fapt, Mihai e sincer cu noi, sa aflam daca ceea ce duce la succes e mai mult pasiune sau inteligenta si viziune, pentru ca, poate ca pasiune a fost la inceput, dar acum cred ca e nevoie de o foarte mare adaptabilitate la modul in care evolueaza lumea, si comunicarea, si procesele si sistemele. Si voi se pare ca va adaptati si sunteti cu un pas inaintea a ceea ce stim noi ca se gaseste in Romania. Cum este?  E pasiune mai mult sau e inteligenta si viziune antreprenoriala, si sistemica, si de business, de eficientizarea a business-ului? Cum va vin ideile acestea? - Pai, ideea este ca totul pleaca de la pasiune. Indiferent cat de istet, inteligent sau ce dotari ai de la natura, daca nu ai pasiune pentru ceea ce faci, e degeaba! Nu se leaga lucrurile. Fara pasiune, nu se leaga lucrurile. Fara placerea de, nu stiu, de a oferi catre ceilalti,  placerea de a oferi comunitatii, clientilor, colegilor, prietenilor, si asa mai departe, daca nu exista lucrul acesta, parca ceva nu se leaga. 

Cu totii stim exemple de oameni deosebit de inteligenti care au ramas in anonimat sau nu s-au bucurat de notorietatea de care s-au bucurat alte personaje sau alti oameni cu inteligenta emotionala, cu pasiune, cu dorinta, si cu devotament si credinta spre ideea pe care au avut-o! - Pe colegii vostri ii alegeti pe acest principiu? Sa dea dovada de pasiune?


- Imi place sa vad pasiune in ochii lor, in ceea ce fac. Bineinteles ca nu ai cum sa ai doar astfel de colegi langa tine, de-a lungul timpului. Dar acum ma bucur foarte tare de echipa pe care o avem, de fiecare in parte. Fiecare are cate o chestie pe care imi place sa o vad la ei. - Super! Aveti un cocktail de valori, asa! - Sa spunem si asta. Este, iarasi, unul dintre lucrurile pentru care ma consider bogat, faptul ca sunt inconjurat de oameni de care, la fiecare in parte, imi place sa vorbesc si pot, si gasesc sa vorbesc cate ceva pozitiv despre ei. Si colegii actuali, dar si colegii cu care am lucrat de-a lungul timpului, indiferent care au fost situatiile intre noi, tot am ramas cu niste lucruri placute din colaborarea pe care am avut-o cu ei. Si lucrul acesta din nou ma face sa consider ca suntem pe drumul cel bun. Si culmea este ca intotdeauna imi vin in minte chestiunile pozitive despre oameni, despre cei cu care am colaborat, si abia apoi chestiile de genul: ,,da, dar stii ca puteai sa fii mai bine atunci, puteai si tu sa nu stiu ce’’.  Si lucrul acesta il recomand si catre colegi, si catre prieteni, si catre cei care cu care ajung la un moment dat sa relationez din anumite paliere de profunzime ale discutiilor. 

Sa vada mai intai pozitivul in acel lucru, sa vada mai intai pozitivul in interlocutorii lor, si sa nu se concentreze pe negativ. Negativ care cumva se pare ca, din punct de vedere psihologic, provine cumva din frica de supravietuire, chestiune pe care am citit-o de curand si …- As completa, Mihai, la tot ceea ce ne-ai zis pana acum cu faptul ca am vorbit inainte de acest interviu cu cativa dintre colegii tai, si am sapat cumva in adancurile business-ului tau, si am descoperit ca ai o calitate speciala. Esti un mentor de cariera foarte bun tu si as dezvalui aici niste secrete pe care le-am aflat despre tine. Faptul ca ai luat tineri din tara, de multe ori tineri cu venituri foarte mici, sau cu probleme, financiare sau de familie, mari. Si tu nu le-ai facut un mentorat profesional si doar atat, i-ai invatat doua elemente de programare sau ceva de genul acesta. Tu i-ai invatat sa isi vada cariera si pasiunea in viitor, sa investeasca pasiune in dezvoltarea lor personala. I-ai ajutat de multe ori chiar cu o casa, i-ai ajutat unde sa locuiasca, si in conditii foarte bune, si in conditii foarte bune din toate punctele de vedere.


Deci, ai ajutat foarte multi tineri sa evolueze. Ai stat alaturi de ei, si de ce sa nu mentionam, din cate stim, de cativa ani de zile, de vreo 5, 6, 7 ani de zile, alaturi de tine se afla chiar fratele tau, care impreuna, sau, urmand modelul tau de dezvoltare a venit si el in lumea IT-ului. Si este unul dintre oamenii principali cu care tu lucrezi, si, iata ca, esti un model pentru foarte multi oameni din jurul tau. De la niste necunoscuti pe care i-ai luat, nu stiu, din Ardeal, Moldova, Muntenia, Oltenia, pana la fratele tau. Cum reusesti sa faci acest mentorat si sa atragi atat de multi oameni si tineri alaturi de tine?- Da, asa este! Este iarasi una din satisfactiile  profesionale pe care le am, faptul ca, intr-adevar, in Creative Ones s-au dezvoltat zeci, daca nu, sute de oameni. Au venit Entry Level si in cadrul echipei s-au dezvoltat, apoi au plecat pe posturi din ce in ce mai bune, in companii de renume.- Platite cu mii de euro, 5 mii, 7 mii de euro.- Se poate, se poate, chestiune care, nu poate decat sa ma bucure. Faptul ca, intr-adevar, firma in care lucrez si in care am depus atata pasiune a generat pentru anumiti oameni o crestere, este o chestiune care face parte din satisfactia mea profesionala. 


- Deci, iata ca am mai descoperit un secret al sucesului lui Mihai. - Acum, bine, sa nu zic. Totusi, in multe situatii m-au durut anumite despartiri de anumiti colegi, care, bineinteles…- Si, sotia ta stie ca te-au durut aceste despartiri?


- Stie, dar nu stie totul chiar asa … Insa, totusi, e satisfacator  faptul ca, foarte multi, zeci, daca nu sute de oameni au venit la Creative Ones la nivel de Entry Level si acum sunt foarte bine, pe posturi destul de bune. - Practic, ati format oameni. 


- S-au format oameni, si acum se formeaza oameni in cadrul firmei. Avem pepiniera si pot spune ca in pata aceasta de IT, asa cum spuneam, care este cu mult sub nivelul cererii, am contribuit si noi la dezvoltarea de programatori, de oameni de marketing, care in momentul de fata, sunt sigur ca isi fac treaba cu succes acolo unde fiecare isi are locul. 

Legat de fratele meu, da, este iarasi o satisfactie profesionala pe care o am, ca am reusit cumva sa lucram impreuna in Creative Ones, si intr-adevar, de 3, 4 ani el se implica activ si acum el lucreaza pe undeva pe aici, adica mergem sa ne uitam...


Pe undeva pe aici, pe la birou, da, daca il cautam, il gasim lucrand. Poate sa mai zica si el vreo doua, trei chestii despre pasiunile pe care le are. Si da, el e un pilon important in momentul de fata in firma, are colegi pe care ii gestioneaza si pe care ii invata. Alti colegi chiar au trecut prin mainile lui si au plecat mai departe, de asemenea, la alte firme de succes. Si lucrul acesta nu poate decat sa ma bucure. Noi suntem in continuare pe un trend crescator, in momentul de fata, ca si dezvoltare de business, de afacere, dar si dezvoltare relationala. Adica lucrurile incep sa se lege din ce in ce mai bine cu colegii, echipa incepe sa se sudeze din ce in ce mai bine, sa fie ceea ce trebuie.EMA - Pasiune, daruire, empatie, altruism,  e o reteta a succesului!


Edi - Si dezvoltare continua, adica niciodata nu te opresti!


Ema - Da!Mihai - Da, una dintre retetele succesului. Ema - Crezi ca afacerea ta, business-ul tau, a atins un maximum unde te poti opri?  


MIHAI - Nici pe departe. Avem aceste aplicatii pe care vrem sa le promovam si pot fi promovate catre sute, mii, zeci de mii de clienti. Asa cum spuneam, vreau sa dezvolt afacerea, atragand de partea noastra, cat mai multi Manageri de Clienti, care sa pot sa gestioneze relatia  directa cu clientul, si sa intermedieze relatia dintre programator si client, ca element esential pentru a castiga increderea cleintilor si pentru a fi aproape de nevoile lor. 

De asemenea, noi mai avem multe alte aplicatii. Suntem si firma de Hosting. La inceput, inainte sa incepem sa dezvoltam aceasta afacere, tot aveam viziuni legate de un server. Nu stiu de unde imi venea un server in minte, asa, si ma gandeam la el. - A, de acolo ai pornit tu de fapt!

- Apropo de unde am pornit, am pornit de la un server care era asa prin mintea mea, si acum avem vreo trei servere, trei masini pe care tinem sute de site-uri. Avem servere pe care le oferim exclusiv unor clienti, doar pentru ei, servere dedicate. Avem servere unde putem sa tinem aceste aplicatii securizate pentru clientii nostri, Creative Meetings, Creative CRM, si asa mai departe, si de asemenea, cu cat afacerea se dezvolta, cu cat putem sa vindem mai multe pachete de gazduire, cu atat putem sa achizitionam si alte servere, si alte servere, si asa mai departe.


Deci, nici pe departe nu are cum sa fie un maximum aici, nu avem cum sa ne oprim aici. 

Aplicatiile noastre ... Nu am vorbit inca de Creative SMS, aplicatia de transmis sms-uri, care se leaga de orice magazin online, sau de orice soft care transmite notificari. Spre exemplu: dai o comanda pe un magazin online, primesti imediat un sms ,,Buna ziua! Am primit comanda dvs!”. Acest sms se poate transmite prin aplicatia noastra direct de pe telefonul mobil al agentului de vanzari, respectiv al proprietarului magazinului online. El instalandu-si aplicatia, aplicatia se leaga printr-un API pe server cu magazinul, si magazinul ii comanda telefonului sa transmita sms cu confirmarea preluarii comenzii, apoi sms de confirmare a livrarii, cu numar de AWB, cu suma si asa mai departe. Iar aceasta aplicatie este gandita de a fi promovata catre toate magazinele online din Romania si din afara. Adica orice magazin online trebuie sa aiba un sistem de notificari prin trimiteri de email, si/sau sms. Si, de asemenea, este o aplicatie pe care vrem sa o promovam. Aceasta se leaga cu Creative CRM, si asa mai departe. - Sunt foare multe lucruri pe care le faceti, si toate acestea insumate au un potential de scalabilitate imens. Unde iti vezi tu afacerea peste doi-trei ani? - Peste doi-trei ani, avand in vedere ca oricum simt ca suntem in crestere, si ca oricum simt ca, cu siguranta, peste doi-trei ani, vom fi mult mai departe decat eram acum doi-trei ani. Adica vad o crestere  mult mai puternica in momentul de fata, avand in vedere si piata, avand in vedere si experienta pe care o avem, din ce in ce mai avansata, si mai profunda, in zone din ce in ce mai delicate,  avand in vedere ca si colegii, colegii cheie din cadrul echipei se dezvolta din ce in ce mai bine, si isi dezvola deja propriile lor echipe de programatori capabili sa gestioneze proiecte din ce in ce mai multe, si din ce in ce mai valoroase, consider ca vom fi cel putin de doua ori mai puternici din punct de vedere al cifrelor, fata de cum suntem acum. Dar, nu numai cifrele conteaza. Asa cum spuneam, consider ca vom dezvolta cercul de clienti apropiati, de prieteni, de colaboratori capabili sa se dezvolte ei si sa dezvolte business-ul din ce in ce mai mult. Vad si creșteri de cifre legat de numarul de salariati, de cifra de afaceri si, bineinteles, de profit reinvestit. 


- Da, este o satisfactie atunci cand vezi ca formezi oameni, cand vezi ca obtii rezultate nu numai din punct de vedere financiar, se rotunjesc cifrele, ceea ce este frumos, dar si ce este pe langa. Faptul ca sunt oameni care castiga din ce in ce mai bine, pornind din firma noastra, faptul ca isi contureaza si ei viitorul in mod aplaudabil, ca sa spun asa, nu face decat sa ma multumeasca, sa imi dea putere de a continua pe drumul asta. - Da, Ema, asa cum stii, de fiecare data cand luam un interviu in podcast-urile noastre, ne propunem sa facem doua lucruri cu oamenii de succes cu care vorbim. Sa aflam cheia succesului lor. 


- Adica secretele! 


- Exact, si doi la mana, sa-i stresam putin! Si am asa un sentiment ca pe Mihai n-am reusit sa il stresam. - Nu este stresat, e foarte relaxat! - Da! - Eu zic sa ii dai cateva provocari! - La asta ma gandeam si eu, sa stii! Mihai, esti pregatit pentru provocari?- Sunt pregatit! Hai! - Da, trebuie sa stie toata lumea ca nu avem intrebari prestabilite, astfel incat, bine, unele dintre ele sunt intuitive, dar cea mai mare parte a intrebarilor, nu sunt prestabilite, mai ales aceste provocari pe care le lansam in momentul de fata. E foarte interesant sa vedem ce raspunde Mihai la provocarile noastre. 

Prima provocare este urmatoarea: Vin la tine cativa oameni de afaceri de succes pe plan mondial, si ii nominalizam asa: Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates si Richard Branson, seful de la Virgin, Virgin Media, Virgin Airlines, si asa mai departe. Ok, 4 lideri la nivel mondial, de super succes, oameni care au demonstrat ca pot face aproape tot ceea ce isi propun. Provocarea pentru tine este urmatoarea: Vin toti 4 la tine si iti propun sa le fii partener de business, facand ceea ce faci tu. Ei spun: ,, uite, te vrem alaturi de noi, avem nevoie de competentele si inteligenta ta’’. Alege rapid doar pe unul dintre ei. Care este acela? - Vin toti 4 deodata sau separat asa? 
- Deodata! 


- Deodata si ma pun sa aleg...  


- Si toti iti spun: “Ai o ora sa il alegi pe unul dintre noi.”.


- Pai, l-as alege pe Bill Gates, pentru ca trebuie cineva sa preia fraiele afacerii si sa le duca la un alt nivel.


- Daca ar fi, sa zicem, din punct de vedere al viziunii de business si cum a dezvoltat fiecare modelul lui de business, si mai mult decat atat, cu care dintre cele patru modele de business, unul de dezvoltare soft-uri, daca vorbim de Bill Gates, altul de dezvoltare E-commerce la un nivel extraordinar, Amazon, altul care a dezvoltat pe orizontala si pe verticala afacerile lui, cum ar fi, Richard Branson cu grupul Virgin si de companii, si Elon Musk, care este un vizionar, un creativ, dar si un nebun in acelasi timp. Cu cu care model de business simti ca ai vrea sa ... ?  Din care ai vrea sa inveti mai bine zis?


- Mi-ar placea sa investesc energie, si nu stiu, timp, si asa mai departe in zona de energie verde, de a crea cat mai mult business in zona aceasta, in jurul ...


- Conceptului acesta ...


- Acestui concept, exact! Tot asa, ca pe un raspuns rapid pe care mi l-ai cerut, mi-ar placea, de exemplu, la casa noastra sa avem cat mai multe panouri solare, mi-ar placea si la birou de asemenea. Si chiar avem un client de-al nostru care are business-ul acesta si am discutat cu el, si mi-a facut oferte, si mi-a povestit despre faptul ca e bine sa am si baterii care sa imi stocheze si sa imi livreze curent pe timpul noptii, si asa mai departe, si am simtit o atractie in zona aceasta. 

Cum spuneam, mi-ar placea sa conduc o masina electrica si chiar mi-am pus ca si target pe anul acesta sa achizitionez una dintre ele, si ai sa razi aici ca fac o paranteza. Am vrut sa vad daca nu cumva e mai ieftin sa cumpar un Logan sh. Habar nu am cat e un Logan, pana in 2000 de euro, si sa cumpar un kit pe care l-am vazut in China, sa il faca electric. Si numai acel kit te duce pe la 16 mii de euro. Nu e o afacere tocmai buna. Dar faptul ca am studiat treaba aceasta, in ideea de a conduce o masina electrica si de a gasi solutii optime, imi da curajul de a continua si la un momenta dat, cu siguranta, o sa fac si treaba aceasta! Deci, de aceasta, m-as duce in zona aceasta, sa investesc si timp si bani si sa promovez energia verde in cercul meu de prieteni, de colaboratori, si poate chiar sa am o afacere in zona aceasta!


- Tocmai ai zis ,,solutii optime’’, tocmai vorbesti despre optimizare mediu, creezi soft-uri care optimizeaza procesele si sistemele  in mediul de business. Cred ca te defineste optimizarea. Te-ai nascut pentru optimizare!- Sa spunem. Imi dau si eu seama acum, vorbind cu tine, tot rostesc cuvantul acesta: ,,optimizare’’. - Deci, chiar e frecvent folosit. Mergem mai departe cu provocarile. Esti pregatit?


- Sunt pregatit!


- Bill Gates tocmai ti-a zis ca ai intarziat cu un minut si nu mai e interesat de parteneriatul cu tine. Ceilalti trei sunt putin ocupati si nu stii daca vor mai accepta dupa aceea, dupa ce se dezocupa, si provocarea cea mai mare este ca Ema vine la tine si iti spune: ,,Uite, Mihai, eu vreau sa investesc 2 milioane de euro in afacerea ta! 2 milioane de euro, dar tu poti sa faci ce vrei cu ei. Sa-i investesti in dezvoltare, sa-i investesti in promovare, sau sa faci ce vrei, nu stiu, personal. Iti faci concedii, iti cumperi masini, iti cumperi case, faci ce vrei tu cu ei!’’

Ema iti da tie 2 milioane de euro. Cat ii dai Emei din business-ul tau? Gandindu-te ca acei 2 milioane de euro te ajuta sa faci niste lucruri!


- Ce pot sa spun acum, este ca, nu am cum sa accept din partea Emei 2 milioane de euro.


- Deci refuzi 2 milioane de euro?


- Nu-i refuz, doar ca nu am cum sa-i accept fara un plan, adica, sa discutam putin.


- Pai, da, Ema face si un plan de afaceri!


- Il facem. Pai, tocmai, facem planul de afaceri si in urma planului reiese si acel procent care ii revine ei, procentul pe care il reinvestim, procentul pe care il punem pentru sustenabilitatea business-ului, si asa mai departe. Asa, ok, e foarte vag sa pot sa raspund la chestiunea asta, sa raspund concret, sa raspund inteligent si sa raspund demn de a fi luat in seama! Ce sa spun?! 10%?!- 10%?


- Din ce? Ce sa ii spun? 90%?


- Da!


- Banii ei, iti dai seama. Ei tot ii raman.


- Ema e relaxata. Ema are niste conturi de 239 de milioane de euro si tocmai s-a hotarat ca dupa acest Podcast cu tine sa investeasca in tine 2 milioane de euro. 


- In primul rand, ea ar trebui sa isi recupereze investitia…


- Nu vrea! Nu e interesata!


- Pai nu o intereseaza, dar trebuie sa respectam unele principii. De ce ai veni sa investesti niste bani? Ca sa iti recuperezi investitia cat mai repede cu putinta!


- Nu, ei i-a placut ideea cu prietenia si vrea sa fii un prieten pentru ea!


- Ca sa poata sa investeasca niste bani, trebuie sa si-i recupereze in, sa spunem undeva la 5 ani, cel mult!


- Am inteles! - Daca nu si-i recupereaza in 5 ani, poate sa si-i tina, sa si-i investeasca in altceva, nu stiu. Bineinteles ca investitorii cauta sa si-i recupereze undeva intr-un an, doi. Cauta sa ,,pescuiasca’’ afaceri profitabile. Dar realist vorbind, asa cum mi-ai expus tu problema, Ema, pe o relatie de prietenie vrea sa sustina business-ul meu, ,,Ia, Mihai 2 milioane de euro’’. Cat procent sa-i dau, apropo de intrebarea ta? Eu trebuie sa ma gandesc ca ea sa poata sa isi recupereze banii in 5 ani, cel mult in 10 ani. E absurd sa gandesti asa, dar sunt afaceri in momentul de fata, achizitionezi o cladire de birouri si return on investment e undeva pe la 9, 10 ani, in cazurile bune, in cazurile fericite! Intr-o astfel de situatie, eu trebuie sa ma gandesc la ea, sa isi recupereze banii in 5 ani, asa ca, daca e sa facem un calcul, cam ce procent sa-i dau ca ea sa poata sa isi recupereze banii, ar fi undeva la 20% pe an, da.


- Ok, pai cred ca, 20% ai obtinut, Ema! Si aici ma gandesc pur istoric. Nu ma gandesc neaparat ca predictie sau, nu stiu, sistematizarea business-ului pentru viitor. Tu stii ca ai un indice de scalabilitate bun, care inseamna, nu stiu, o crestere de 100, 120% de la un an la altul. Acum te gandesti ca din aceia 2 milioane de euro, iti tii tu un milion de euro sa ti-i pui pentru batranete, si cu 1 milion de euro ii investesti, nu stiu, in promovarea a 3 dintre super aplicatiile pe care le-ati gandit. Si te gandesti, ,,mai, conform unei investitii pertinente in promovare, un milion de euro ar putea sa atraga o dezvoltare de la 100-120% pe an, la un 150-180% pe an’’, si atunci cumva, intr-adevar, cu 20%, Ema ar putea sa isi recupereze banii in 5 ani de zile, cel putin pe unul dintre business-urile pe care tu le dezvolti.- Da! Adica, asa as gandi sa dezvolt business-ul, astfel incat sa imi permita sa ii dau 20% pe an pentru ca in 5 ani sa si-i recupereze, urmand ca mai apoi sa marcheze profit! Si de aici pleaca restul calculelor. 


- Da! Da! Da! Deci, daca ea ar face un 400 mii euro pe an, deci un 20% sa zicem, din 2 milioane de euro profit anual, ar ajunge in 5 ani de zile sa isi recupereze cei 2 milioane investiti. Ok. Mergem mai departe!

Vazand aceste 2 milioane de euro in bratele tale, vine o noua provocare care spune: ,,Trebuie astazi sa renunti la tot ceea ce ai facut pana astazi! Poti sa vinzi afacerea aceasta a ta, cu inca 2 milioane de euro. Ai 2 milioane plus inca 2 milioane, ai 4 milioane de euro. Renunti la absolut tot ce ai facut pana acum, nici nu mai ai voie sa faci’’. De ce te-ai apuca maine?


- Asa cum spuneam, as investi in energie verde!- A, da?! Am inteles! Foarte tare!


- Este, iarasi, o chestiune pe care am creat-o acum, discutand cu tine. Am ajuns la concluziile acestea din intrebarile pe care mi le-ai pus, dar au acoperire. In spate chiar am facut research sa caut solutii.


- Si ai vazut si niste parteneri in piata, si niste oameni care fac aceasta cu succes si cu pasiune, exact cum ai zis. Merg cu aceeasi intrebare mai departe, si din intrebare deschisa o transform in intrebare inchisa, si iti dau variante de raspuns. 

Ai acesti 2 milioane de euro in brate, si ti se cere sa renunti la afacerile de pana acum si sa alegi una dintre urmatoarele 3 afaceri: pe primul loc este sa dezvolti un Hub de IT. Sa dezvolti un concept, un fel de accelerator de business, pentru toti cei care investesc in zona aceasta si dezvolta solutii. Si tu sa fii cumva un mentor, dar cu competentele pe care le ai deja, inalte, si sa ii ajuti pe ei. Poate vei reusi in 90% din cazuri, nu 100%, sa ii ajuti sa aiba si ei succesul tau. Deci, prima idee e un Hub de IT imbinat cu conceptul de accelerator. 

A doua idee este sa faci cea mai tare scoala, din Romania, de programatori, folosind cat vrei tu din aceia 2 milioane: 100 mii, 500 mii, 2 milioane, 1 milion 900 mii euro, cat vrei tu, dar sa fie cea mai tare scoala din Romania de IT. Mai ales ca, in Romania, exista aceasta resursa inepuizabila si inteligenta, sa zicem, informatica, mai ales a tinerilor.

Si a treia idee este sa fii dezvoltator imobiliar. 

Pe care dintre cele 3 o alegi?


- Grea intrebare! Ideea este ca, primele doua se cam leaga intre ele. Daca dezvolti un hub de it, ceea ce, spre aceasta oricum tind sa aleg, automat ai nevoie si de scoala. 


- Da, dar o faci acolo ca o componenta a hub-ul. Nu e ceva mare, nu e un business in sine ca ideea 2, unde faci o scoala si o scalezi la nivel national.


- Da, asa este. Dar trebuie cumva, adica poate fi o pepiniera pentru tine, poate fi o sursa de a-ti atrage programatorii, personalul la acea scoala de IT, si sunt firme care sponsorizeaza scolile care ofera cursuri, tocmai pentru a-si atrage personal. - Vezi, Ema, cat de usor testam un om, cand spune ca a dezvoltat un business din pasiune? Daca Mihai era acum un “Addicted to Money”, daca ar fi fost interesat doar de bani, ca orice om care se uita sa aiba profituri si sa nu se streseze foarte mult, ar fi un dezvotator imobiliar. Ori Mihai s-a dus tot catre zona aceasta, catre zona de a fi mentor, adica de a dezvolta, si a luat putin si din felia 2, stii. 


Chiar el insusi a zis ca a format tineri in afacerea aceasta. 


- Da! 


- In cadrul echipei s-au format foarte multi tineri. Ideea este ca, aceste doua business-uri, ca sa zic asa, pot sa il atraga si pe cel de-al treilea. Devin si dezvoltator imobiliar. - Ca ai nevoie de spatiu pentru ei, nu?


- Ai nevoie de spatii. Generezi, sa zicem, atat de multi bani pe care trebuie sa-i investesti si unde sa-i investesti?! In zona imobiliara, sa spunem. Zona imobiliara nu ma atrage pe mine, unul, pentru ca nu am expertiza, nu am experienta. Ce fac? Ma apuc sa construiesc case? Ok, dar nu stiu cum se construiesc case.


- Poti angaja pe cineva sa o faca!- Astfel incat sa optimizez cat mai bine acest proces.


- ,,Sa optimizez’’, ai vazut?!


- Da, doar sa angajez pe cineva, doar sa colaborez cu cineva, doar sa investesc si sa fiu la nivel de investitor. Dar daca te apuci de o afacere si nu esti bun in ceea ce faci, si nu ai experienta, poti sa o patesti rau de tot. Uite, noi avem o casa pe care am achizitionat-o de la niste dezvoltatori imobiliari, cu ghilimelele de rigoare.


- Aceea din Miami, sau aceea din …- A, nu! Aceea din Dobroesti. 


- Foarte fain! - Tocmai, daca era in Miami era mai ok, dar asa aici...dar care, ma rog, a fost vanduta fara planseu de beton, care in toate actele scria ca are planseu de beton.


- Fara acoperis, fara...- Da, fara acoperis, cu tabla din aceasta de gard, de care au spus ei, ca de fapt este de acoperis, dar noua ne ploua in casa.


- Incredibil!


- Si, da, lucrul acesta a fost cauzat din lipsa experientei, lipsa de expertiza si rea vointa respectivilor. Adica, clar s-au bagat in business-ul acesta ca sa faca si ei niste bani. Au facut o casa ,,hai sa o facem cat mai ieftin’’, ca de unde pasiune. Despre ce vorbim noi aici…


- Si respect pentru client...


- Da, si asa mai departe.


- Exact asta voiam sa te intreb. Tu crezi ca dezvoltatorii imobiliari din Romania, nu stiu, nu 90 sau 50%, macar 20, 30%, tu crezi ca au inceput din onestitate, profesionalism si pasiune?


- Nu stiu, Edi, nu pot sa ma pronunt. Cu siguranta ca sunt si oameni printre ei, si antreprenori care ...


- Nu asta zic! 80% sunt convins ca sunt foarte buni, dar 20% pun pariu ca au inceput fara sa stie nimic! 


- Se poate! Se prea poate! Ce voiam eu sa subliniez este faptul ca, daca te bagi intr-un business si nu stii despre ce este vorba, si nu ai experienta si nu ai pasiune, ajungi intr-o zona in care nu iti doresti, la urma urmei. Uite, acum cu respectivii suntem intr-un proces. Procesul dureaza de peste 2 ani de zile. Nu este confortabil nici pentru noi, probabil nici pentru ei. Si intrebandu-ma tu acum chestiunea aceasta, nu pot decat sa ma regasesc in postura lor, care nu mi-ar conveni sub nicio forma.


Bine, la mine nu ar fi vorba de rea vointa, clar, dar ar putea fi vorba de o greseala, efectiv lipsa de experienta. Probabil ca nu m-as apuca sa construiesc o casuta, sau cum avem noi, dar vorbim de altceva, de blocuri, unde poti sa mai si gresesti, ca nu ai experienta. De aceea, e vorba sa ajungem si la zona de recomandari. Recomand ca, atunci cand vrei sa incepi un business, sa faci ce-ti place foarte mult, ceea ce te atrage. Exact cum visam eu server-ul acela, de nu stiu cum de imi venea in creier, exact la fel, nu stiu, iti trece o cladire prin minte. Te gandesti la o cladire ,,sa dezvolt o cladire’’, da, ma atrage chestia aceasta. Ok, voi deveni dezvoltator. Te atrage, faci, inveti, citesti cu pasiune. Doar atunci poti sa mergi in directia aceea si sa ai si succes, atunci cand te atrage un lucru. Altfel, sincer, si e ok si lucrul acesta, poti fi in colaborare cu cineva, ca angajat, ca si colaborator, cum spuneam, si sa iti manifesti acolo pasiunile, abilitatile si asa mai departe, alaturi de cineva care sa sustina drumul tau, cumva.


- Ok, Mihai, mergem mai departe. Un model de succes in business-ul tau si te gandesti, de luna viitoare, sa incepi francizarea lui. Adica, sa iti gasesti niste companii mici, medii, care nu au succesul tau, si care vor sa invete si sa preia din know how-ul tau. Practic, ceea ce ai tu de facut in momentul de fata, si provocarea pe care ti-o lansam este: Ce faci? Te duci in Romania si francizezi catre un partener dintr-o zona cu traditie in zona it-ului, in domeniul it-ului, precum Cluj sau Iasi, sau te duci spre orase care nu au multa traditie, tot mari, cum ar fi, Constanta, Craiova?


- Instinctul rational ma face sa raspund ca m-as duce in zonele unde exista personal calificat, rspectiv Iasi si Cluj. Cu toate acestea, consider ca fiecare zona poate fi dezvoltabila cumva si nu as ignora nici variantele celorlalte judete. De exemplu, noi, apropo de nationalizarea si internationalizarea afacerii pe care o avem, in Romania, cred ca am avut clienti din toate judetele din tara aceasta, cel putin un client. Deci, piata exista peste tot, cu siguranta ar putea sa existe si forta de munca. De asemenea, am avut colaboratori, parteneri, candidati la interviuri, care conform interviurilor dadeau foarte bine din prisma experientei, si din Satu Mare, si din alte parti vestice ale tarii, si cu siguranta se pot gasi oameni.


Dar, pe ce as merge acum, si am vazut tendinta si la interviuri, candidatii imi prezinta lucrul acesta. Imi place pandemia. Imi place pentru ca eu acum pot sa lucrez catre oricine, pentru ca nu ma mai intreaba de unde sunt. ,,A, esti din Satu Mare. Nu te mai iau, ca eu vreau din Bucuresti.’’ Ma ia, pentru ca e obisnuit sa lucreze de la distanta, nu isi mai gaseste in zona lui si este dispus sa angajeze si din Satu Mare, si din alte zone ale tarii.


Chiar am avut pe cineva din Piatra Neamt care mi-a zis lucrul acesta: ,,Ah, acum pot sa particip si sa cer salariu foarte mare ca nu mai sunt restrictionat de zona mea, din Piatra Neamt, unde nu pot sa lucrez decat la compania aceea, aceea si cealalta, capabile sa imi plateasca un venit mediu in nisa aceasta. Asa, pot sa ma duc catre firme din Bucuresti care pot sa imi plateasca foarte mult salariul.’’. Acesta a fost textul, si nu numai, la 1, 2, 3 candidati, ci la mai multi se observa lucrul acesta. Si pentru mine ar fi un semnal, sa pot sa merg cu strategia si in zona de a lucra foarte mult de la distanta, si atunci, sa nu ma mai leg atat de mult de locatii. ,,Unde m-as duce? In Iasi sau in Cluj? In Cluj sunt multi pe care pot sa ii atrag in cadrul firmei. Ok, raman in Bucuresti, gestionez totul de aici, am Creative CRM care ma ajuta sa gestionez echipe de zeci, sute de salariati si imi dezvolt afacerea asa, si sunt si mai econom.”.- Corect! Deci, pentru propria ta afacere, ai ramane aici, si te poti extinde oricum. Vorbim in continuare despre o franciza. Unul care vrea sa invete de la tine, si unul care spune: ,,Domnule, iti dau 30% din profitul meu, lunar, tocmai pentru ca am invatat o metoda mai avansata de la tine, de business si de scalabilitate.’’. Si merg cu intrebarea mai departe, mai in profunzime, si o sa te rog sa alegi acum intre Cluj si Iasi! Ai exact aceleasi coordonate.- Pot spune ca eu in Iasi am parteneri, si chiar am fost acolo, am setat un mini Data Center. Cunosc mai bine Iasiul decat Clujul, si tind sa raspund tot la un impuls, Iasi. Dar, probabil ca as studia mai mult inainte. Stai sa vedem si alte aspecte, fara decizii la impuls.


- Deci, ai niste ancore create deja in Iasi. Inteleg ca ai dezvoltat un mini Data Center, ceea ce este …


- Da, pentru client. Am colaborat. 


- Super! Si eu tot Iasiul l-as fi ales, dar din alte considerente. Le vorbim intr-un alt interviu, acum mergem mai departe, Mihai, cu dezvoltarea modelului tau de business si depasim granitele Romaniei. Nu ne mai uitam nici la Cluj, nici la Iasi, ne uitam la cinci hub-uri iyt, sau cinci zone puternice, dezvoltate in zona tech-ului la nivel mondial, si o sa te rog sa alegi una dintre ele. Dar dupa ce le termin de prezentat, sa te gandesti bine pe care dintre cele cinci o alegi, tocmai, astfel incat sa fii sigur ca business-ul tau se internationalizeaza si poate sa atinga un miliard de euro in maximum doi, trei ani de zile, capitalizare de piata. Nu ma refer aici in general la cifra de afaceri, cat la capitalizare. 


Primul este Silicon Valley, al doilea este Shenzhen, al treilea este Dubai, al patrulea este New York, acolo mai mult este un hub de business, decat unul de IT, si al cincilea este in India, Bangalore, unde chiar este cel mai puternic hub IT tech din India, mai puternic decat in Mumbai. 

Alege unul dintre ele! Gandeste-te ca India are avantaje foarte mari pe forta de munca foarte bine calificata si extrem de ieftina. Silicon Valley ramane poate cel mai puternic la nivel mondial, la ora actuala peste Shenzhen. Shenzhen evolueaza de la un an la altul cu cate 3.000%, deci, probabil ca, daca nu a depasit pana acum Silicon Valley, cu siguranta o sa il depaseasca. New York-ul este cumva centrul mondial al business-ului si Dubaiul are pretentii de scalabilitate uriasa in toate zonele, si petrolier, si turism, si ce mai vrem noi. 

Alege unul dintre ele, repede! - Da, Dubai. 


- Dubai?!


- Daca aleg repede, da!


- Serios?!


- Da!


- De ce?! Suntem curiosi!


- In primul rand, bine, am vorbit de capitolul concurenta, eu nu m-am gandit la indieni cand am vorbit de concurenti. Indienii sunt niste concurenti feroce, de top, de-ai nostri.


- Serios?


- Foarte mult se dezvolta acolo. Sunt foarte multi programatori. Sunt hale intregi, cred, de programatori, de indieni, care dezvolta foarte ieftin, chestiuni pe care noi le dezvoltam la pretul corect, dar, macar calitativ. Noi avem concurenti indieni, dar, intr-adevar, nu foarte multi din colegii mei de la firme precum a noastra, au invatat sa-i combata pe indieni. Indieni care nu respecta. Daca e sa vorbim, acum, nu mai stiu, vreo doi, trei, patru ani, s-a prabusit nu stiu ce aeronava si nu stiu ce soft avea facut de indieni si au tot fost discutii la momentul respectiv. E o chestie pe care o mai folosesc asa, ca si gluma, cand vine vorba de indieni. 


- Nu respecta un fel de conduita, vrei sa spui?


- Da, ei sunt ,,yes, sir, yes, sir’’. Nici nu intelegi engleza pe care o vorbesc multi dintre ei. Nu stiu, sunt un fel de…


- Fac bine, dar …


- Da, foarte multi romani au venit la noi cu aplicatii dezvoltate pe la indieni care au trebuit refacute. Ma rog, textul acesta cu: ,, vii cu aplicatia la mine, trebuie sa ti-o refac eu’’, il cam au toti programatorii. Ei sunt pe piata aceasta activi in foarte multe zone. La noi au venit foarte multi clienti romani, care si-au dezvoltat soft-ul pe la indieni pe cateva sute de euro, soft-uri pe care noi le ofertam la cateva mii, sau zeci de mii. Au venit, au trebuit refacute, au trebuit nu stiu...


- Nu sunt calitative.


- Cu siguranta sunt si indieni pozitivi, zen, cine stie cum este pe la ei, pe acolo, dar experientele pe care le-am avut multi dintre noi cu ce dezvolta indienii, sunt horror. 

Oricum, tin sa mentionez, multi programatori cand intra pe un proiect facut de altul: ,,nu e bine ce a facut respectvul aici, vai, ce ti-a facut aici!’’


- E ca la instalatori.


- Ca la instalatori, asa e si la programatori. De acord, asa este, dar nu are legatura cu indienii. Indienii sunt indieni. 


- De ce Dubai vs Shenzhen si Silicon Valley?


- O sa fiu sincer. Pentru ca din Dubai poti sa iti angajezi indieni. 


- Foarte tare! 


- Dar, ma rog, poti sa ii alegi pe cei care sunt buni, poti sa fii mai aproape de tara ta cumva. Dubaiul iti permite din punct de vedere legislativ sa te desfasori. Plus ca nici chiriile la ei... adica, poti sa iti iei cu cateva sute de euro un spatiu rezonabil, unde sa iti bagi o echipa de lucru, pe care sa o coordonezi si sa o folosesti cumva, externalizand acolo proiecte, pe care de aici sa ii monitorizezi pe Creative CRM, ce fac, cand intra in sedinte, Creative Meetings, ce ziceam mai devreme.


Iti propun atunci, cu cele 2 milioane de euro de la Ema, sa pastram un milion noua sute si ceva de mii. Ne luam un birou in Dubai si pornim acolo un nou business, il pastram pe acesta. - Da, cum spuneam, principalele conditii de a porni un business sunt sa ai o pasiune, sa ai ceva expertiza, sa cunosti, sa ai atractie si sa ai clienti pentru respectivul business. Adica, noi vorbim acum, generic un pic. Ok, avem 2 milioane de euro. Ce facem? Ne ducem. Si bun: Cine cumpara produsele noastre pe care le facem? Ce piata avem, pentru ca orice produs din lumea aceasta este zero pana in momentul in care vine cineva si da banii pe el? Atunci el are o valoare, cand cineva vine si da bani pe el, altfel este zero barat. 

,,Vreau sa vand..’’, ,,Ce?’’, intelegi?!


- Exact ca multi alti oameni de succes cu care vorbim, subliniezi si tu cumva acceasi idee, acelasi concept: banii la un moment dat nu mai sunt cea mai importanta resursa. Degeaba ai 10 milioane de euro, daca nu stii ce sa faci cu ei. Degeaba ai 10 milioane de euro si faci ceva deosebit daca nu ai clienti, sau degeaba ai si clientii interesati daca tu nu le oferi valoare. Si valoarea revine ca urmare a pasiunii, pentru ca muncesti cu pasiune acolo.


- Asa este! Chiar am auzit de pe la mai multi alti consultanti, investitori, chiar si in acceleratoarele de afaceri la care am mai fost, banii nu sunt o problema. Bani sunt in piata garla, sunt peste tot, gasesti bani. Vino cu o idee, prezint-o asa cum trebuie , arata-mi ca voi castiga din ideea ta si gasesc bani cati vrei tu. Si 50 de milioane iti gasesc, si iti dau, dar da-mi o idee de 50 de milioane. Ai o idee de 50 de milioane? 

Eu nu am la momentul de fata o idee de 50 de milioane. Nu cred ca am idee nici pentru 2 milioane, o idee in momentul acesta.

Am avut prezentari pentru unele din aplicatiile noastre, pentru a obtine finantare pentru ele. Avem si lucram foarte mult la piata, la promovare, la gestionarea pietei. Cu cat exista mai multa cerere pentru produsele pe care tu le promovezi, si exista niste nevoi pe care ele sa le acopere, cu atat creste achizitia acestora, din partea clientilor, cu atat devii mai apetisant pentru investitori. Si poti sa ceri de ordinul milioanelor, sutelor de mii de euro, fata de situatia in care esti doar cu cativa clienti sau doar la nivel de idee, doar la nivel de proiect, sa nu ai niciun client, sa nu poti sa demonstrezi ca produsul tau este cerut de catre piata, si atunci valoarea ta este spre minimum, ca sa zic asa. 


- Dupa tot ce am vorbit cu tine Mihai, inca o intrebare fundamentala: care este diferenta dintre un it-ist pasionat si un it-ist pasional? Si va trebui sa descoperim raspunsul la aceasta intebare. Asa cum ai intuit este o gluma in spatele acestei intrebari, dar ramane sa descoperim daca putem transforma aceasta gluma intr-un banc, la un moment dat.- Ce sa zic, raspundem acum sau in episodul viitor?


- In episodul urmator. Gluma se refera la faptul ca, stii ce se spune despre it-isti, asa, cat de electrizanti sunt ei, si cat de super carismatici asa, si de cuceritori. Dar culmea, la informaticieni, it-isti si programatori, trebuie sa recunoastem ca tu, reusesti sa cuceresti prin stilul in care ne prezinti afacerea, prin pasiunea pe care ai pus-o in business-ul tau, prin modul probabil in care relationezi foarte bine cu clientii tai. Daca ai ajuns la nivelul acesta, reusesti sa cuceresti. Nu stiu daca esti un it-ist desavarsit, sau esti doar un om de afaceri desavarsit. Nu stiu care este imbinarea dintre cele doua, dar imi vine in minte ceea ce a zis Andi Ford: ,,Cu adevarat valoarea business-ului meu este ca am stiut sa angajez oameni mai buni decat mine, sau sa-i formez, sau sa-i incurajez sa ajunga mai buni decat mine, pe specializarea lor.’’. Si s-ar putea ca tu sa fii doar un om de afaceri vizionar, foarte bun, pasionat, si sa reusesti, prin stilul tau, sa atragi in jurul tau oameni foarte buni pe zona lor, informaticieni foarte buni. Si uite asa, sa ai inca o cheie a succesului. - Da, eu sunt antreprenor. Asta daca e sa ma definesc ce sunt, eu sunt antreprenor.


- Tocmai de aceea nu pari asa de ursuz si de pasional in orice sens al cuvantului ,,pasional’’, intre ghilimele, evident. 

Te felicitam Mihai pentru tot ceea ce ai construit. Evident ca, aici ii provocam pe foarte multi informaticieni prin gluma noastra, sa devina tot mai carismatici, si sa nu mai ramana doar niste programatori de birou, sa devina cuceritori de piete, sa invete sa atraga clienti, sa puna pasiune in ceea ce fac, sa isi dezvolte abilitatile de comunicare, sa-si dezvolte inteligenta antreprenoriala si financiara. Si de ce nu, mai devreme sau mai tarziu, sa intre in hub-ul tau de tech, sau sa vina la viitoarea ta scoala de formare a unor viitori oameni de afaceri, nu neaparat it-isti si doar atat. 

Inca o data te felicit, eu personal, si o sa o las si pe Ema sa spuna daca i-a placut sau nu i-a placut de tine in acest interviu, si sper sa ne revedem in curand, si sa ne povestesti lucruri concrete despre beneficiile pe care le oferi clientilor tai. Eu iti multumesc! Ema, spune-i sincer ceea ce si mie mi-ai dat ca semnal, faptul ca nu ti-a placut deloc interviul acesta. 


- Tu nu primesti semnalele foarte bine, Edi. Ai o problema in legatura cu aceasta! 

Mi-a placut foarte mult podcastul de astazi. Esti un om foarte receptiv si, de asemenea, raspunzi foarte clar la intrebari si pe intelesul tuturor. Ma asteptam ca acest podcast sa aiba nevoie de anumite traduceri. Ei bine, tu ai facut sa para totul atat de natural, si ai vorbit in limbajul comun, incat, pana si mie mi-a fost usor sa inteleg anumite lucruri despre afacerea ta. 

Felicitari si din partea mea! Iti multumim foarte mult pentru acest interviu, si asteptam hub-ul tau si scoala ta de business, sau de programatori, de ce nu?! 

Multumim foarte mult!- Si  eu va multumesc! Am avut onoarea in seara aceasta sa particip la primul meu podcast, ca sa zic asa. Sunt prima oara pe ecrane. Nu stiu, o sa ma uit. Sper sa dau bine. Acum feedback-ul pare a fi pozitiv din partea voastra, semn ca, cu siguranta il vom face si pe urmatorul si asa mai departe. 


- Chiar a iesit foarte bine! 


- Asa e! Si voua va multumim pentru atentie si va asteptam la podcastul urmator cu Mihai si Creative Ones. #development | #online branding | #creative ones | #firme programare web | #programator it | #firma web design |

Clientii nostri


Abilitatile noastre


Cu ce te putem ajuta?

Suntem aici pentru tine!

Go Trimite Cerere