Mihai Tucan, CEO Creative Ones, companie specializata in dezvoltarea de aplicatii la comanda, in special modele AI personalizate, a participat la emisiunea Schimbul 2, de pe National FM, moderata de Horatiu Ciornei.
In cadrul emisiunii, Mihai a raspuns intrebarilor si curozitatilor legate de AI, el fiind pasionat de acest domeniu si coordonand in mod direct echipa Creative Ones ce se ocupa de dezvoltarea de solutii bazate pe AI.
Daca initial AI-ul a fost vazut mai mult ca o curiozitate, progresele din ultimii ani au dus la o explozie a aplicatiilor sale practice.
Astazi, AI este un set de tehnologii esentiale care permit automatizarea sarcinilor cognitive, analiza predictiva, procesarea limbajului natural (ca in cazul asistentilor virtuali) si recunoasterea modelelor complexe (ex: recunoastere faciala, diagnostic medical). Este omniprezenta: de la motoare de recomandare pe platforme precum Netflix sau Amazon, la optimizarea logisticii in transport sau analiza riscurilor in domeniul financiar.
Inteligenta Artificiala, desi promitatoare, suscita o serie de temeri legitime si discutate activ la nivel global — atat din punct de vedere tehnologic, cat si etic, economic si social.
Cea mai frecventa temere: AI va lua locul oamenilor, va putea inlocui milioane de joburi.
Mihai spune ca mai degraba va fi o schimbare care ne va simplifica mult activitatile. Totul este despre progres si a privi lucrurile evolutiv, in avantajul nostru. Ba mai mult, este o oportunitate pentru joburi noi, mai ales in domeniul IT.
Temerile legate de AI nu trebuie sa blocheze progresul, dar subliniaza nevoia de reglementare, transparenta, colaborare globala si responsabilitate etica in dezvoltarea si implementarea inteligentei artificiale.
Totodata, Mihai a subliniat aplicabilitatea solutiilor dezvoltate pe baza de AI pentru domenii precum juridic, bancar.
De exemplu, in domeniul juridic, AI poate inlocui munca unei echipe de entry level, de culegere de date, de exemplu, poate emite opinii juridice, bineinteles validate de un jurist.
In domeniul bancar poate veni cu opinii pe dosare care presupun informatii ample, le poate sumariza, poate furniza concluzii si propuneri.
De asemenea, institutiile publice ar putea beneficia de inteligenta artificiala prin reducerea costurilor, eficientizarea activitatii.
In domeniul editarii foto si video, inteligenta artificiala este catalizator al unei revolutii deja in desfasurare — iar ritmul transformarii este in continua accelerare, observa Mihai.
AI nu inlocuieste doar pasii tehnici traditionali, ci redefineste complet modul in care se creeaza si se prelucreaza continutul vizual. Editarea nu mai este strict o activitate tehnologica, ci devine tot mai mult un proces creativ si strategic, in care ideea, viziunea artistica si mesajul capata o importanta centrala.
Editorii, graficienii si creatorii de continut care vor invata sa colaboreze cu AI — in loc sa o perceapa ca o amenintare — vor avea un avantaj clar pe o piata din ce in ce mai competitiva.
Intr-o lume in care AI poate genera automat cadre, animatii, efecte si chiar montaj video, valoarea umana va sta in capacitatea de a da directie, de a spune o poveste relevanta si de a asigura autenticitatea vizuala. Creativitatea nu este inlocuita, ci potentata.
In acest context, Creative Ones intelege profund rolul tot mai amplu al AI-ului in diverse domenii de activitate si isi propune sa devina unul dintre pionierii care dezvolta solutii concrete bazate pe inteligenta artificiala. De la automatizarea proceselor creative pana la integrarea de instrumente inteligente in fluxurile de lucru ale clientilor, Creative Ones isi asuma misiunea de a inova si de a livra valoare adaugata prin tehnologie de ultima generatie.

























