meniu

Digitalizarea castiga teren in tot mai multe domenii si este imbucurator faptul ca tehnologia digitala si solutiile informatice sunt adoptate pentru imbunatatirea serviciilor si a proceselor din cadrul institutiilor publice ale statului.

Acest lucru va avea un impact semnificativ asupra eficientei administratiei publice, transparentei accesului la serviciile guvernamentale dar si asupra economisirii resurselor.

Crearea de aplicatii personalizate in contextul digitalizarii joaca un rol crucial in dezvoltarea si implementarea solutiilor tehnologice pentru a raspunde nevoilor dintr-o lume din ce in ce mai digitalizata. Aceste aplicatii pot servi diverse scopuri si industrii, de la simplificarea proceselor administrative pana la furnizarea de servicii personalizate pentru consumatori.

In acest context, factura tiparita devine de acum doar un document arhivat, datorita digitalizarii, si este inlocuita cu factura electronica.

Ministerul Finantelor ofera un sistem de facturare electronica care permite incarcarea, stocarea si descarcarea facturilor. Acesta reprezinta un pas semnificativ in procesul de transformare digitala a relatiei dintre antreprenori si institutiile de stat si marcheaza un avans considerabil in ceea ce priveste transparenta achizitiilor publice din Romania.

Sistemul RO e-Factura permite monitorizarea, analizarea si compararea costurilor pentru achizitiile publice in timp real, oferind o transparenta de 100%. Ministerul Finantelor a anuntat ca sistemul RO e-Factura va fi operational in intregime incepand cu data de joi, 11 noiembrie 2023, pentru interactiunile dintre companii si institutiile publice, si ca in viitorul apropiat va fi disponibil si pentru tranzactiile comerciale exclusiv private.

Pe site-ul Ministerului Finantelor a fost dezvoltata o sectiune speciala dedicata Ro e-Factura de unde se pot afla mai multe informatii.

Ministerul de Finante ne informeaza ca la data de 27 iulie 2023 a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 188, Decizia de punere in aplicare (UE) 2023/1553 a Consiliului din 25 iulie 2023 de autorizare a Romaniei sa introduca masura speciala de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugată.

Decizia permite Romaniei sa introduca facturarea electronica obligatorie pentru toate tranzactiile intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul sau, incepand cu 1 ianuarie 2024 si valabila pana la 31 decembrie 2026. In situatia in care se considera necesara prelungirea acestei masuri speciale, Romania poate sa trimita Comisiei o solicitare de prelungire, insotita de o evaluare a eficacitatii masurilor nationale in ceea ce priveste combaterea fraudei si a evaziunii fiscale in domeniul TVA, precum si simplificarea colectarii TVA.

Platforma RO e-Factura va deveni obligatorie pentru toate achizitiile publice efectuate in Romania si autoritatile iau in calcul sa devina singurul instrument folosit pentru facturare.

RO e-Factura aduce numeroase beneficii atat pentru administratia publica, cat si pentru sectorul privat:

  • Furnizeaza o imagine detaliata si in timp real a executiei bugetare si, in viitor, a tranzactiilor intre companii (B2B).
  • Contribuie semnificativ la reducerea evaziunii fiscale, diminuand pierderile legate de frauda fiscala.
  • Este un sistem interconectat cu alte sisteme similare din statele membre ale Uniunii Europene.
  • Permite oricarei entitati din oricare stat membru al UE sa participe in procesul de achizitii publice.
  • Ofera date in timp real, ceea ce conduce la o colectare eficienta si la necesitatea redusa de investitii din partea statului roman.
  • Promoveaza eficienta, predictibilitatea si transparenta in cheltuirea banilor de catre institutiile publice.
  • Contribuie la dezvoltarea mecanismului de verificare documentara la distanta, utilizat pentru actiuni de conformitate si prevenire, de catre ANAF si Antifrauda.
  • Datele colectate prin acest sistem vor servi ca baza pentru analize economice predictive detaliate, identificarea asimetriilor in economie si implementarea de politici fiscale relevante pentru sustinerea dezvoltarii mediului de afaceri.
  • Elimina vulnerabilitatile sistemului traditional de facturare pe hartie.

Digitalizarea aduce, asadar, o serie de beneficii la nivelul societatii, economiei si administratiei publice. Este un proces absolut necesar pentru evolutie la modul general, pentru dezvoltarea unei societati moderne.

Clientii nostri


Abilitatile noastre


Cu ce te putem ajuta?

Suntem aici pentru tine!

Go Trimite Cerere
Whatsapp Whatsapp